четвъртък, 10 март 2016 г.

Кайзеровано месо "Румяна"
Продукти:
Телешко или свинско месо котлет (рибица).
1 кг. или 2 кг. едра морска сол
2 ч. ч. вино
1 с. л. оцет
вода

Подправки:
- Чер пипер
- Кимион
- Червен пипер (чубрица)
- бахар
- 1 - 2 листа дафинов лист
- 1 морков
- 1 глава лук
- няколко скилидки чесън

Месото се измива и почиства от всички ципи и тлъстини. Поставя се в дълбока тавичка, в която се поставя един пласт едра морска сол. Отгоре месото се затрупва от всички страни със сол. Престоява на хладно място 15 - 18 часа. Почиства се от солта и:

І-ви вариант
се накисва в разтвор от 2 ч.ч. вино, 1 с.л. оцет и вода да се залее цялото месо. Престоява в този разтвор 6 часа.

ІІ-ри варинт
се прави разтвор от 2 ч.ч. вино, 1 с.л. оцет, дафинов лист, бахар, лук нарязан на парчета, чесън няколко скилидки нарязани, 1 морков измит и нарязан на парчета, вода да го покрие. Кисне два дни.

ІІІ-ти вариант
Месото след посоляването се накисва само във вода и 1-2 с.л. оцет. Без подправки и вино. Кисне 6 часа.

Обработка на местото след посоляването и кисненето в по-горно описаните разтвори:

Месото се подсушава и овалва в смес от подправките - черен пипер и кимион. Отгоре се поръсва обилно с червен пипер или чубрица.

Пробива се отвор в единия край на парчето месо и се прокарва канап или дебел конец. С негова помощ се оставя да виси няколко дни на хладно и проветриво място (таван, мазе или в краен случай на балкон, който не се огрява от слънцето. Тогава трябва да бъде покрит с тензух или с нещо, за да нямат достъп насекоми или птици до него).

След 5-6 дни е готово.

 *** Всеки ще познае, че това е кайзеровано месо, което се продава по магазините под името "Елена". Поне на външен вид напомня на него. Рецептата я имам от преди повече от 20 години, когато това месо не беше толкова известно и не се продаваше по магазините. Тя ми беше дадена от моя колежка Румяна. Ето защо нарекох това месо "Румяна" в нейна чест. Разбрах, че тя не е вече между живите. Рецептата й съм ползвала много пъти и съм доволна от нея, затова реших да я споделя с вас. Последният 3-ят вариант без вино е в резултат на опита ми, но е по-добре е с вино разбира се. Може да използвате бяло или червено. С червеното вино месото потъмнява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар