четвъртък, 10 март 2016 г.

Ориз с бяло пилешко месо, свинско бонфиле, зеленчуци, коприва и гъби






Месо:
2 парчета свинско бонфиле
или
2 големи пилешки гърди

500 гр. ориз

Зеленчуци:
300 гр. гъби
2 моркова
1-2 червени чушки
1 тиквичка
1 глава кромид
1 глава чесън

Подправки:
сол
черен пипер
кимион
гьозум (джоджен)
Ако имате пресни джоджен и магданоз може да приготвите и тях, като ги измиете и нарежете на ситно.

Измийте и нарежете на ситно зеленчуците. Измийте ориза в цедка  и го оставете да се отцеди добре. Измийте и нарежете на малки парчета месото. Запържете най-напред гъбите, когато водата им се изпари прибавете нарязаното месо. Когато и месото се позапържи прибавете нарязания кромид и скилидките чесън. След като и те се запържат прибавете ориза. Пържете и бъркайте, докато оризът стане прозрачен, а след това прибавете зеленчуците - моркови и тиквичката без чушките. Прибавете вода да се покрие сместа, а след това и подправките. Когато оризът набъбне, прехвърлете сместа в тава за печене. Наредете отгоре нарязаните на парчета чушки. Покрийте тавата с фолио и печете около час или час и 30 мин. във фурна загряна до 200 градуса С. Пилешкото месо е готово за един час, но за свинското може да е необходимо повече време. Ястието е готово, когато оризът и месото са готови за ядене.






Извадете тавата от фурната. Изключете фурната. Отстранете фолиото и върнете тавата отново за няколко минути в печката. Не повече от 3 минути. Така оризът изпръхва без да прегаря.


Няма коментари:

Публикуване на коментар