четвъртък, 10 март 2016 г.

Посен гювеч на фурна

Продукти:
2 - 3 патладжана
2 тиквички
2 моркова
3 картофа
6-7 средно големи домата
1 глава кромид
1 глава чесън
300 гр. гъби

Подправки:
черен пипер на зърна 10 бр
бахар на зърна 5-6 бр
2 дафинови листа
половин връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
50 гр. мазнина
1 с. л. брашно
1 с. л. захар
сол на вкус



Измитите патладжани, тиквички и картофи се нарязват на кръгчета и се посоляват. Патладжаните се оставят да постоят със солта и се изстискват от черната вода.
След което нарязаните зеленчуци се изсипват в намазана с мазнина тава и се поръсват с брашно и разбъркват добре. После се посипват с мазнина и се слагат да се пекат на 200 градуса за около 30 мин.

Докато зеленчуците се пекат се приготвя доматен сос:

Доматите се настъргват на ренде. Една глава лук се нарязва на ситно. На ситно се нарязват обелените скилидки чесън и морковите на кубчета. Гъбите се измиват и почиствати, след което се нарязват на парченца. Последните се запържват в мазнина, към тях се добавят кромида, чесъна и морковите. Когато се позапържат се прибавя чаена лъжичка червен пипер и веднага се прибавят настърганите домати. Когато се позапържат се прибавя малко вода, сол на вкус, 1 супена лъжица захар. Сосът е готов, когато морковите се сварят, тогава се прибавя 1 с.л. брашно размито в студена вода. Прибавяте нарязания на ситно магданоз и с този сос заливате вече запечените зеленчуци. Връщате сместта обратно в печката и печете още 15-20 минути за да се запече.



Ястието може да се сервира с парче сирене. Може да се консумира и охладено.

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар