вторник, 17 ноември 2015 г.

Ориз със зеленчуци - постно ястие

Продукти
500 гр. - ориз
2 - моркова
200 - 300 гр. коприва
300 гр. гъби
2 чушки
1 глава кромид
1 глава чесън
2 стръка песен кромид
2 стръка пресен чесън


Начин на приготвяне:

Всички продукти се измиват, дори и ориза. Кромидът, чесънът, копривата, гъбите и морковът се нарязват на ситно. Най-напред се запържват гъбите. Когато водата им се изпари се прибавят кромида, чесънът и морковите. Те също се позапържват и тогава се прибавя ориза, който също се позапържва докато стане прозрачен. Прибавя се вода или бульон какъвто имате. Обикновено 1 част ориз, 2,5 - 3 части вода (бульон). Прибавяте сол на вкус, черен пипер, кимион, гьозум (джоджен) и малко чубрица, копър пресен, ако имате. Когато оризът набъбне прибавете нарязаната коприва. Разбъркайте и изсипете в тавичка. Отгоре наредете червените чушки нарязани на парчета. Завийте с алуминиево фолио и печете в предварително нагрята фурна до 200 градуса С. След един час извадете тавата от фурната. Отстранете фолиото и отново я върнете в изключената фурна за 2-3 минути за да изпръхне ориза. Ястието готово, когато оризът е добре сварен. Може да се сервира с кисело мляко или салата и поръсено с пресен кромид и пресен чесън.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар