сряда, 18 ноември 2015 г.

Посен гювеч със зеленчуци





Продукти:
2 тиквички
2 патладжана
4 картофа
1 морков
6 домата
200 гр. гъби
1 глава кромид
1 глава чесън
връзка магданоз

Подправки:
червен пипер
черен пипер
дафинов лист
бахар
брашно
олио
сол

Начин на приготвяне:
Измитите тиквички, патладжани и картофи нарежете на кръгчета. Посоле те ги и ги оставете за известно време да избие влагата от тях. После изтискайте леко патладжаните, а тиквичките посушете с кухненска хартия или кърпа от избилата по тях влага. Тиквичките и патладжаните напудрете с брашно. (Напудрянето с брашно става много по-лесно като сложите тиквичките или патладжаните в голяма пластмасова купа с капак. Напълнете купата до половината с тиквички съответно с патладжани и 1 с.л. брашно. Преобърнете няколко пъти купата във въздуха. Така те бързо и равномерно се напудрят с брашно). В намазана с олио тава подреждате тиквичките, патладжаните и картофите на редове, така че да се застъпват. Поръсвате ги с мазнина и ги слагате да се пекат на 200 градуса. След 30 мин, когато са готови и запечени ги заливате с доматен сос направен по следния начин:

Доматен сос:
Запържете нарязаните гъби до леко зачервяване. Прибавяте нарязания на ситно кромид, морков и скилидките чесън. След като се позапържат прибавете червен пипер и добавете настърганите на едро ренде домати, няколко зърна черен пипер и бахар, 2 листа дафинов лист. Добавете малко вода. Когато сосът се посгъсти посолете, прибавете 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно размито в купичка със студена вода. Оставете да поври малко и прибавете нарязания на ситно магданоз. Изсипете соса върху изпечените зеленчуци в тавата и отново върнете залятата смес в печката докато се запече за около 20 - 30 мин.

Гарнирайте с настъргано сирене.



* Забележка:
Ако имате предварително изпечени или изпържени чушки, обелете ги, нарежете ги на по-дребно и ги прибавете към останалите зеленчуци преди да залеете със соса. Ястието ще стане още по-богато и по-вкусно.



Няма коментари:

Публикуване на коментар