сряда, 18 ноември 2015 г.

Сосове за ястия

Сос бешамел
10 гр.брашно, 10 гр. масло, 50 мл. прясно мляко или бульон, сол. Брашното се запържва в част от маслото, докато леко се зачерви. Сипва се млякото и бульона. Сосът се посолява и с бъркане се кипва. Като поври, към него се прибавя бучка масло.

Сос Велуте
Приготвя се по същият начин както сос бешамел, само, че брашното се пържи, докато стане златисто и се залива вместо с мляко с бульон. Този сос е подходящ за задушено, кюфтета, котлети, пържоли от дивеч и др.

Ловджийски сос
Продукти за една порция:10 гр.брашно,10 гр.масло, 50 мл.марината, 50 мл.сок от печено месо, 20 гр.желе от френско грозде, сол. Брашното се запържва в маслото. Прибавя се маринатата, сокът от печеното месо и желето от френско грозде.

Сос с бяло вино
Продукти за една порция:10 гр.брашно, 1/2 чушка,10 гр. лук, чаена лъжица масло, 1/2 жълтък, 1/10 лимон, 7 мл. /половин супена лъжица/ бяло вино. Чушките и лукът се задушават, слага се брашното. Запръжката се разрежда с бульон. Като кипне, сосът се оставя на огъня. Щом позастине, прибавят се жълтъците и бучка масло и се пасира. Сипват се бялото вино и лимоновият сок, сосът се опитва на сол и киселина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар