сряда, 18 ноември 2015 г.

Печен шаран на фурна



Продукти:
- 1 шаран
- 1/2 лимон

Подправки:
- сол
- черен пипер
- кимион
- мащерка
- зехтин

Почистеният и измит шаран се посолява поне два часа преди печенето. Загрейте предварително фурната, а през това време намажете шарана с лимонов сок и зехтин. След това го поръсете с подправките черен пипер, кимион, мащерка (копър) отвътре и отвън. Когато фурната се загрее до 200 градуса С, сложете шарана в намазана тава с олио във фурната. Печете около 30 минути или докато се зачерви.

Сервирайте със салата от картофи - сварени картофи, обелени и нарязани на кубчета, подправени със зехтин, оцет, нарязан на ситно червен кромид и две скилидки чесън. Добавете нарязани на дребно няколко кисели краставички.



Добър апетит!

Съвет: Ако шаранът е люспест, преди да го почистите от люспите натъркайте го добре с оцет и го оставете да престои 20 минути. След това много лесно се почиства с опакото на ножа или корда, или ако имате специален уред за почистване на люспи. След това измийте добре шарана и го посолете.

Все още не съм пробвала този съвен, но една възрастна жена го сподели с мен и продавачката на риба. Тя винаги правела така с люспестите риби и най-вече с шаран.

Шаранът на снимката е огледален шаран (гол шаран). Той нямаше много люспи и затова не можах да изпробвам съвета, но следващия път, когато купя шаран непременно ще го изпробвам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар