сряда, 18 ноември 2015 г.

Ориз със зеленчуци


500 гр. ориз
2 тиквички
2 патладжана
300 гр. гъби
1 чушка
2 стръка пресен чесън
2 стръка пресен кромид
1 глава кромид
1 глава чесън
300 гр. спанак

Подправки:
сол
черен пипер
кимион
гьозум
Може да използвате като подправки и пресни гьозум 1/2 връзка и 1 връзка магданоз, няколко стръка копър.

Измивате всички зеленчуци и ги нарязвате на дребно. Измивате ориза в цедка и го оставяте да се отцеди от водата. Най-напред запържвате нарязаните на парченца гъби. Когато водата им се изпари прибавяте нарязания кромид и скилидките чесън. След като се позапържат сложете ориза и той да се запържи. Когато стане прозрачен прибавете тиквичките и патладжана нарязани на кубчета. След малко прибавете вода, така че зеленчуците да се покрият. Не прекалявайте с нея. Може по-късно да добавите още вода или бульон, ако имате. Прибавете сол, черен пипер, кимион, гьозум, зелените подправки. След като оризът набъбне, изсипете сместта в тава за печене. Отгоре подредете нарязаната на парчета чушка. Покрийте с фолио и сложете ястието да се пече в предварително загряна фурна до 200 градуса С. След един час изключете печката, извадете тавата, отстранете фолиото и отново пъхнете тавата без фолиото в печката за 2-3 минути. Така оризът изпръхва, но в същото време не пресъхва и не става твърд.

Ястието може да сервирате с нарязаните на ситно пресен кромид и пресен чесън и с кисело мляко или салата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар