сряда, 18 ноември 2015 г.

Ориз със зеленчуци, три вида сирена и кашкавал




Продукти:

500 гр. ориз
1 тиквичка
1 патладжан
250 гр. гъби печурки
2 стръка пресен кромид
2 стръка пресен чесън
1 глава кромид
1 морков
1/2 връзка пресен гьозум
черен пипер и кимьон за подправки
150 гр. саламурено сирене - натрошено
2 - 3 топени сиренца - нарязани на парченца
50 гр. пушено сирене - нарязано на парченца
200 гр. кашкавал - настърган


Начин на приготвяне:

Измийте добре ориза с голяма цедка и го оставете да се отцеди от водата.
Измийте зеленцуците и ги нарежете на дребни парченца. Запържете най-напред гъбите, а после прибавете кромида и моркова. След като се позапържат, добавете ориза и разбърквайте докато се позапържи и той. Накрая прибавете нарязаните на кубчета тиквичка и патлатджан. След малко прибавете топла вода в съотношение 2:1 или 3:1 взасимост от вида на ориза. Когато оризът набъбне прибавете сол на вкус, черен пипер, кимьон и наразания на ситно гьозум. Оставете още малко да поври. След това изсипете в тава. Покрийте тавата с алуминиево фолио за печене. Печете около час във фурна загрята до 200 градуса. Когато оризът и зеленчуците са готови, извадете тавата от фурната. Разпределете сиренето равномерно навсякъде. По същия начин разпределете и другите два вида сирена - пушеното и топеното. Да има на всякъде по малко. Най-отгоре поръсете настъргания кашкавал. Върнете тавата във фурната за още 15-20 мин. докато се зачерви.



Ястието се сервира със салата или с кисело мляко или и с двете по ваш вкус.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар